Ο ρόλος της Σελήνης στις ανθρώπινες σχέσεις

Ο ρόλος της Σελήνης στις ανθρώπινες σχέσεις

To θέμα που ακολουθεί είναι κι αυτό βασισμένο σε σημειώσεις του 2ου αστρολογικού συνεδρίου σπουδαστών της Mayo School of Astrology. Αφορά το ρόλο της Σελήνης στις ανθρώπινες σχέσεις όπως τον παρουσίασε ο Alan Oken.

Ο Alan Oken είναι μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στην παγκόσμια αστρολογία σήμερα. Είναι προσανατολισμένος κυρίως στην εσωτερική αστρολογία και τη μεταφυσική και είναι γνωστός για το συγγραφικό του έργο. Αμερικανός στην καταγωγή, ζει εδώ και κάποια χρόνια στη Λισσαβώνα, όπου διδάσκει κυρίως σε εσωτερικούς κύκλους Θέμα της ομιλίας του ήταν η σχέση της Σελήνης και ο ρόλος της στη διαμόρφωση των σχέσεων και είναι το θέμα που θα αναπτύξουμε στη συνέχεια του άρθρου. Στην πραγματικότητα ο Oken επεκτάθηκε γενικότερα σε θέματα σχέσεων, από τα οποία σταχυολογούμε σημειώσεις.

Η κύρια θέση της ομιλίας του Oken ήταν ότι η θέση της Σελήνης στο χάρτη δείχνει προς τα πού συνήθως προσπαθεί κάποιος να οδηγήσει τις σχέσεις του. Και γιατί το κάνει αυτό; Γιατί έτσι νομίζει ότι θα νιώθει ασφαλής. H τάση όμως αυτή ωθεί τον καθένα μας να οδηγεί τις σχέσεις του ξανά και ξανά στην ίδια θέση. Στην ουσία τον ωθεί στο να κάνει τα ίδια λάθη ξανά και ξανά.

Με βάση τα παραπάνω η μελέτη της θέσης της Σελήνης στη συναστρία δείχνει προς τα πού προσπαθήσει να τραβήξει ο καθένας τη σχέση. Αυτό επιτρέπει τη συνειδητοποίηση της συμπεριφοράς μας. Και μας αποτρέπει από το να μετατρέπουμε τους συντρόφους μας πάλι και πάλι σε αντίγραφα των προηγούμενων συντρόφων και πέφτουμε ξανά και ξανά στις ίδιες καταστάσεις.

Η εξέταση της Σελήνης των συντρόφων αποκαλύπτει πάντοτε ενδιαφέρουσες καταστάσεις. Με βάση την κλασσική ερμηνεία συναστρίας δύο θέσεις σε τετράγωνο μεταξύ τους θεωρούνται μη ευνοϊκές. Δημιουργούν μία έλλειψη άνεσης, που μακροπρόθεσμα οδηγεί σε απομάκρυνση. Παρόλα αυτά ο Oken θεωρεί ότι η συγκεκριμένη έλλειψη άνεσης μπορεί να είναι χρήσιμη σε ένα ζευγάρι, γιατί το αναγκάζει να είναι εξωστρεφές (ανέφερε το ζευγάρι των Μπάρακ και Μισέλ Ομπάμα). Δεν τους επιτρέπει δηλαδή να βρουν ασφάλεια στη σχέση και επομένως στασιμότητα. Εάν τους το επέτρεπε, και ο ένας έβρισκε ασφάλεια στον άλλο, τότε ίσως να ασχολούνταν μόνο με τη δική τους σχέση και να μην έδιναν προσοχή στον έξω κόσμο. Με βάση αυτή τη θεώρηση λοιπόν αυτό που σε μία συναστρία βλέπουμε σαν ασυμβατότητα, καμία φορά έχει το σκοπό του, αρκεί κανείς να έχει επίγνωση του γεγονότος, για να το κατευθύνει, αντί να κατευθύνεται από αυτό.

Πέρα από το ρόλο της ίδιας της Σελήνης ο Oken μίλησε επίσης για το ρόλο του 1ου/ 7ου οίκου στην κατανόηση ενός χάρτη. Με βάση τις απόψεις του ο άξονας 1ου/ 7ου οίκου λειτουργεί ως ένας καθρέφτης στο χάρτη μέσα από τον οποίο αντικρίζουμε τον εαυτό μας. Στη λογική αυτή ο σύντροφος αναδεικνύεται ως είδωλο του εαυτού μας και μέσα από τη σχέση μαζί του διαλέγουμε να κάνουμε στην ουσία σχέση με τον εαυτό μας ή τουλάχιστον το κομμάτι του που έχουμε προβάλλει στον άλλο. Οι περισσότεροι από μας δεν έχουμε επίγνωση αυτής της διαδικασίας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, όταν εκδηλώνονται οι μεταξύ μας αντιθέσεις, να κατηγορούμε ο ένας τον άλλο, ενώ στην ουσία τσακωνόμαστε με τον εαυτό μας, δηλαδή το κομμάτι εκείνο που προβάλλουμε στους άλλους.

Εάν για παράδειγμα συζητάμε με το σύντροφο μας και νομίζουμε ότι ξέρουμε τι σκέφτεται πριν προλάβει αυτός να απαντήσει, τότε στην ουσία έχουμε καταλάβει και τα δύο μέρη της σχέσης και ο σύντροφος μας δεν έχει αυτονομία, δεν έχει χώρο δικό του για να εκφραστεί, ρωτάμε και απαντάμε μόνοι μας στα ερωτήματα μας. Ο άλλος είναι απών. Τον χρησιμοποιούμε απλά για να λύσουμε τα δικά μας θέματα.

Σε όλα αυτά η απάντηση είναι η συνειδητοποίηση των σχημάτων αυτών που προβάλλουμε. Όταν τα συνειδητοποιήσουμε έχουμε και την ευθύνη να τα αλλάξουμε.

Η διάλεξη συνεχίστηκε με παραδείγματα πάνω σε σχέσεις, ενώ το γενικό συμπέρασμα θα μπορούσε να συνοψιστεί στα εξής:

Εξετάζοντας κανείς τη θέση της Σελήνης στο δικό του χάρτη και στο χάρτη του προσώπου που τον ενδιαφέρει, μπορεί να δει πώς συνδέονται οι Σελήνες μεταξύ τους και να κατανοήσει σε ποιες κατευθύνσεις προσπαθεί να στρέψει ο καθένας από τις δύο συντρόφους τη σχέση και πώς αντιδρά ο άλλος σύντροφος από την πλευρά του.

Έτσι μπορεί κανείς να κατανοήσει το γιατί χαλούν τελικά οι σχέσεις, καθώς στην πορεία καθένας από τους δύο συντρόφους (ή και οι δύο) αποφασίζει ότι δε χρειάζεται να λειτουργεί πια μέσα στο “εμείς” αλλά μπορεί να λειτουργεί στο “εγώ” και να βάλει τη σχέση να υπηρετεί τις ανάγκες και τις επιθυμίες τις δικές του (τι τον κάνει εκείνον να νιώθει ασφάλεια). Το γενικό συμπέρασμα της διάλεξης ήταν ότι αυτή τη διαδικασία, εφόσον καταφέρουμε, να την συνειδητοποιήσουμε μπορούμε και να την ξεπεράσουμε.

Το θέμα είναι αρκετά ενδιαφέρον και προσφέρεται για συζήτηση… Εμπρός πεδίο δόξης λαμπρόν λοιπόν για όσους επιθυμούν να μπουν στη διαδικασία της εξέτασης του…

Βιβλιογραφία

Σημειώσεις από το 2ο αστρολογικό συνέδριο σπουδαστών της Mayo School of Astrology

Advertisement

About vassilis papadolias

Ο Βασίλης Παπαδολιάς, απόφοιτος της Mayo School of Astrology, ξεκίνησε να γράφει στην Ελλάδα στο χώρο του διαδικτύου. Συνεργάστηκε με δημοφιλείς ιστοσελίδες όπως το Myhoroscope.gr και το Astrology.gr. Έχει συγγράψει δέκα βιβλία αστρολογίας και εσωτερικής φιλοσοφίας, ενώ εκδίδει σε συνεργασία με έγκριτους συναδέλφους και το New Age Astrology Magazine. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και μέλος του ΔΣ της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Φίλοι Αστρολογίας Ελλάδος (2013), ενώ διατέλεσε και πρόεδρος της εταιρίας το 2015 και ταμίας το 2016. Είναι μέλος της ISAR και έχει συμμετοχές με άρθρα του στο περιοδικό της ένωσης, το ISAR Journal. Βασικά χαρακτηριστικά της αστρολογικής του προσέγγισης είναι η ψυχολογική παράμετρος και η αυτογνωσία, ενώ κατά καιρούς έχει εκλαϊκεύσει με επιτυχία και θέματα που αγγίζουν τη σχέση της αστρολογίας με τη μεταφυσική. Έχει ασχοληθεί εκτενώς και με την πολιτική αστρολογία κάνοντας σχετικές έρευνες για τα αποτελέσματα εκλογών ή τη σχέση των πλανητών με πολεμικές συγκρούσεις. Πραγματοποιεί τακτικά και κάθε χρόνο Μαθήματα Αστρολογίας, ενώ από το 2014 διατηρεί και τον εκδοτικό οίκο il-piccolo.gr.
This entry was posted in Άρθρα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s