Πλούτωνας – Σελήνη: κρίση και εξέλιξη της ψυχής.

Μετάφραση, επιμέλεια: Αλεξάνδρα Α.

Άρθρο της Αστρολόγου Barbara Egert, δημοσιευμένο στο τεύχος 135 του ελβετικού περιοδικού Astrologie Heute υπό τον τίτλο Pluto auf MondSeelische Krisen und Wandlung.

Αναδημοσίευση από το http://cosmobiology.blogspot.com (με την άδεια του υπευθύνου του ιστολογίου και της υπεύθυνης για την επιμέλεια)

«Η Μητέρα ειναι Πεπρωμένο» ( Κάρλ Γ. Γιούνγκ )

Με τον πλανήτη Πλούτωνα συνδέουμε γενικά την ψυχικη διαδικασία ¨Πεθαίνω και Γεννιέμαι”, την εξουσία, τη σεξουαλικότητα, την καταστροφικότητα σε καθε επίπεδο, αλλά και την εξέλιξη και την ανανέωση. Με τον Πλούτωνα μπορεί να βιώσουμε μια σοβαρή ασθένεια, μια άσχημη, ψυχολογική κατάσταση ή μια πνευματική κατάρρευση, μερικές φορές μπορεί να βιώσουμε αυτές τις καταστάσεις ταυτόχρονα. Συγχρόνως φοβόμαστε οτι αυτά που αγαπάμε και εχουν αξία για μας, θα χαθούν.

Οι πλουτώνιες δυνάμεις ανιχνεύουν το “πτώμα στο υπόγειο”, επειδή ο Πλούτωνας ως κυβερνήτης του Κάτω Κόσμου, δηλαδή του υποσυνείδητου μας σε ψυχολογικό επίπεδο, έχει πρόσβαση στα βαθύτερα στρώματα της προσωπικότητας μας, και ειδικότερα σε αυτά που έχουμε καταπιέσει. Πρόκειται για τα αποκομένα μέρη του Εγώ μας, που δεν τα θέλουμε να τα αντικρύζει το φως, είναι αυτά τα μέρη του Είναι μας που μας καταβάλλουν και μας υπερνικούν. Επειδή ο Πλούτωνας, μας παίζει άσχημο παιχνίδι, θεωρείται και ο πλανήτης του Κακού. Αν όμως οι πλουτώνειες δυνάμεις δεν μας ανάγκαζαν σε νέες καταστάσεις, δεν θα είχαμε καμιά εξέλιξη στη ζωή μας, θα θαβόμασταν σε παλιές, οικείες καταστάσεις και το άγχος μας για καθετί νέο, θα μας απέτρεπε απο κάθε εξέλιξη και ανανέωση μας.

Όταν έχουμε σε ενα ωροσκόπιο όψεις του Πλούτωνα με προσωπικούς πλανήτες, τότε έχουμε να κάνουμε με ενα σοβαρό μάθημα ζωής που ο κάτοχος του ωροσκοπίου πρέπει να πάρει και να συνειδητοποιήσει. Ο κάτοχος της όψης αυτής πρέπει να συνειδητοποιήσει το συμβολικό περιεχόμενο της οψης αυτής που καθορίζεται απο τον προσωπικό πλανήτη. Στην περίπτωση μιας τέτοιας όψης δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με τα σκοτεινά σημεία της προσωπικότητας μας, αλλά και με πολύ δυνατά σημεία της προσωπικότητας που είναι σαν θαμμένοι θησαύροι και καλούνται επιτακτικά να ενσωματωθούν στην προσωπικότητα του ατόμου.

Επειδή οι θετικές όψεις του Πλούτωνα με τη Σελήνη όπως τα εξάγωνα και τα τρίγωνα βιώνονται πιο εύκολα και υποδεικνύουν περισσότερο μια κατάσταση του Είναι, θέλω να αναφερθώ σε αυτό το άρθρο ειδικά στις πιο σκληρές και προκλητικές όψεις μεταξύ Πλούτωνα και Σελήνης. Στην πράξη οι εμπειρίες μας με τον Πλούτωνα και τη Σελήνη δεν είναι τόσο ακραίες όπως θα σκιαγραφιστούν παρακάτω, δεν είναι απαραίτητο να υπάρξει ενα σενάριο τρόμου στη ζωή των κατόχων των όψεων αυτών, για κάτι τέτοιο πρέπει να συνηγορούν και άλλες όψεις σε ένα ωροσκόπιο.

Το οιδιπόδειο σύμπλεγμα

Ο συμβολισμός της Σελήνης περιλαμβάνει την εικόνα της Μητέρας, τη δεκτικότητα, το συναίσθημα οτι ανήκουμε κάπου, τη θάλασσα, τα συναισθήματα, την αφοσίωση, την ανάγκη για ασφάλεια, την ψυχική μας ισορροπία κλπ. Η πρώτη σχέση της ζωής μας είναι η σχέση με τη μητέρα μας και αυτή η σχέση παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη μας. Η Μητέρα είναι σημαντική για την εκπλήρωση των βασικών μας αναγκών και με τη συμπεριφορά της, την αγάπη η την έλλειψη αγάπης χτίζεται η συναισθηματική βάση για τη μετέπειτα ικανότητα μας να συνάπτουμε σχέσεις και επαφές, για την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση μας.

Η Σελήνη δεν αντικατοπτρίζει μόνο την εικόνα της μητέρας μας, αλλά επίσης και τις προσδοκίες που έχουμε απο τη μητέρα μας και τελικά και τις εμπειρίες μαζί της, αν δηλαδή αισθανόμασταν αγαπητοί, η ψυχολογικά πληγωμένοι. Επίσης δείχνει ιδιότητες της μητέρας που αντιμετωπίσαμε, οι οποίες δεν ταίριαζαν καθόλου σε αυτήν, στη «δεύτερη Φύση» μας. Η Σελήνη στο ωροσκόπιο συμβολίζει επίσης και το παιδί μέσα μας, το οποίο μας συνοδεύει ακόμα και όταν μεγαλώνουμε και πρέπει να το υποστούμε, γιατί έχει καταγράψει μέσα του όλα τα βιώματα μας, τα οποία αναβιώνονται ανα πάσα στιγμή, ειδικά οταν ενεργοποιούνται απο διελεύσεις. Αν έχουμε ένα τετράγωνο Πλούτωνα με Σελήνη στο γενέθλιο χάρτη και ο διελαύνων Πλούτωνας κάνει όψη με τη γενέθλια Σελήνη μας, τότε θα ανασυρθούν αναμνήσεις με σκοπό να μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε βασικά θέματα. Αν είμαστε σε εγρήγορση και ανοιχτοί σχετικά με το υποσυνείδητο μας, θα διαπιστώσουμε σύντομα, ότι γενικά τα αρνητικά συναισθήματα, μας ειναι πολύ οικεία. Μας θυμίζουν είτε την παιδική μας ηλικία είτε τη μητέρα μας. Σε αυτήν θα αποδίδαμε την ενοχή για τα απαίσια συναισθήματα μας, αυτό όμως δεν είναι επιτρεπτό για έναν ενήλικα. Ίσως να μην είμαστε υπεύθυνοι για αυτήν την κατάσταση, αλλά ως ενήλικες θα πρέπει να επεξεργαστούμε την αρνητική σχέση μας και να την επιλύσουμε. Αν έχουμε μια αρνητική σχέση με τη μητέρα, όπως συχνά είναι η περίπτωση στις όψεις Σελήνη–Πλούτωνα, τότε πιθανώς ενα επεισόδειο ή η συμπεριφορά ενός άσχετου ατόμου, να ενεργοποιήσει την αρνητική σχέση που είχαμε με τη μητέρα και να αναβιώσει μέσα μας τα σχετικά συναισθήματα. Σε μια κοπέλα με την όψη Σελήνη-Πλούτωνα εκφράζεται η αρνητική σχέση με τη μητέρα με τη συμπεριφορά : «δεν θέλω να γίνω όπως η μητέρα μου, ό,τι να ναι αλλά όχι σαν αυτήν!». Στο υποσυνείδητο της έχουν καταγραφεί ιδιότητες της μητέρας, οι οποίες παράγουν μια ανεπιθύμητη σχέση με αυτήν και συχνά την οδηγούν σε συναισθηματικές καταπτώσεις. Ίσως να παντρευτεί νωρίς για να γλυτώσει απο τη μητέρα και βρίσκει έναν σύντροφο που συνήθως έχει τις ίδιες καταπιεσμένες πτυχές της προσωπικότητας και παρόμοια συμπεριφορά. Ένας άντρας με την όψη αυτή, συχνά παντρεύεται αργά μια κυριαρχική η στοργική γυναίκα, ανάλογα με την εικόνα της μητέρας που έχει μέσα του. Παραμένει σε υποσυνείδητη ταύτιση με τη μητέρα του, η οποία όχι σπάνια επηρεάζει και καθορίζει το γάμο του. Παραπέρα επιδράσεις αυτής της όψης είναι η ομοφυλοφιλία, η συμπεριφορά Δον Χουάν, αλλά επίσης συναισθηματικό βάθος, υψηλή Αισθητική και ευαισθησία. Με μια μητέρα, που θα ήταν «καλή»θα είχαμε αναπτύξει μια βασική εμπιστοσύνη για τη ζωή, αλλά αντί γι¨αυτό κουβαλάμε μέσα μας το αρχέτυπο της καχυποψίας. Πιθανώς τις «αμέλειες» αυτές δεν τις συνειδητοποίησε ποτέ η μητέρα μας. Μια μητέρα μπορεί να επιβαρύνεται συνεχώς ως άτομο, είτε επειδή φροντίζει τα παιδιά, είτε επειδ δεν έχει ωριμάσει η ίδια ως άτομο, είτε επειδή έχει δυσκολίες στο γάμο.

Με την όψη Πλούτωνα-Σελήνης στο ωροσκόπιο ένα παιδί αισθάνεται, οτι απειλείται.. Η μητέρα δεν εκπροσωπεί γι’αυτό έναν τόπο σιγουριάς, περισσότερο εκπροσωπεί έναν τόπο διαφυγής και δεν γνωρίζει το παιδί σε τι είδους ψυχολογική κατάσταση θα βρεί τον τόπο αυτό. Το παιδί πιθανώς να αναρωτιέται πως να ειναι η μητέρα, εκρηκτικά ευαίσθητη, θυμωμένη, επιθετική, αισθάνεται απειλή ή θα γαντζωθεί στο παιδί ή μήπως θα σκέφτεται να σκοτώσει τον άντρα της η να αφήσει την οικογένεια της? Μέσω αυτής της «participation mystique» το παιδί παραδίδεται σε τέτοιου είδους συναισθήματα και σκέψεις τα οποία γίνονται πρότυπα ενέργειας του. O Καρλ Γιούνγκ λέει στο βιβλίο του για την εξέλιξη της προσωπικότητας : ‘Ένα παιδί ειναι μέρος της ψυχολογικής ατμόσφαιρας των γονιών του, έτσι ώστε μυστικές και μόνιμες δυσκολίες του ζευγαριού επηρεάζουν σημαντικά την υγεία του παιδιού. Η participation mystique, αυτό σημαίνει πρωτόγονη υποσυνείδητη ταυτότητα, κάνει τα παιδιά να αισθάνονται τα προβλήματα των γονιών τους και να υποφέρουν για αυτά σαν να ήταν δικά τους. Σε αυτήν την περίπτωση δεν εννοούμε τα γνωστά προβλήματα στην οικογένεια, τα οποία έχουν άσχημες επιδράσεις στο παιδί, αλλά πρόκειται για τα μυστικά, τα ανείπωτα προβλήματα των γονιών, τις φοβίες και τις καταπιεσμένες υποθέσεις τους, όλα αυτά «δηλητηριάζουν» αργά και σταθερά την ψυχή των παιδιών.

Τους τελευταίους μήνες μπόρεσα να εμβαθύνω και να επεκτείνω τις εμπειρίες μου με τις όψεις Πλούτωνα-Σελήνη, γιατί οι εκδηλώσεις τους ειναι ανεξάντλητες και κανείς δεν μπορεί να τις μάθει ποτέ όλες. Τον περασμένο Μάρτιο ο διελαύνων Πλούτωνας σχημάτιζε τετράγωνο με τη γενέθλια Σελήνη μου στο Ζυγό και όταν ο Πλούτωνας έγινε ανάδρομος μέχρι να ξανασχηματίσει τετράγωνο με τη Σελήνη μου, πέρασα ένα διάστημα μελέτης, αυτοπαρατήρησης και ασχολήθηκα με μια μακροχρόνια μου αρρώστεια. Όταν ο Πλούτωνας ξανάγγιξε τη Σελήνη μου στην ορθή του πλέον φορά απέκτησα εκείνο ακριβώς το διάστημα πελάτες που είχαν στο γενέθλιο χάρτη τους δύσκολες όψεις Πλούτωνα-Σελήνης.

Συνοδευτικές Όψεις

Πριν αναφερθώ στις διελεύσεις, θα ήθελα να κάνω μερικές σημαντικές δηλώσεις για το θέμα αυτό : Ίσως να μην έχουμε σε ένα χάρτη καμιά μεμονωμένη όψη Πλούτωνα Σελήνης, αλλά κάποιες άλλες γωνίες, που να υποδηλώνουν τη σκληρότητα του διλήμματος Πλούτωνα-Σελήνης και ταυτόχρονα να αμβλύνουν ή να εντείνουν την προβληματική σχέση μητέρας/ παιδιού. Μέσα απο αυτούς τους συνδυασμούς όψεων θα πρέπει να κατανοήσουμε όσο μας είναι επιτρεπτό, τη σχέση μητέρας/παιδιού. Αυτό αποτελεί μια δύσκολη υπόθεση, αν συμμετέχουν αντιφατικοί πλανήτες, όπου κατά συνέπεια δυσκολεύουν την ανάλυση των όψεων αυτών. Αν υπάρχουν άλλες εξισορροπιστικές όψεις με τη Σελήνη σε ένα χάρτη, τότε είναι πιθανόν να αντιλαμβανόμαστε την πολύπλευρη εικόνα της Μητέρας. Αν όμως η όψη Πλούτωνα Σελήνης είναι πολύ ισχυρή σε ένα χάρτη, τότε αντιλαμβανόμαστε μόνο τις δύσκολες ιδιότητες του χαρακτήρα της μητέρας, τα αρνητικά συναισθήματα για αυτήν, μας κυριεύουν και οι αξιαγάπητες ιδιότητες της χάνονται στο υποσυνείδητο. Αν το αρχέτυπο της Μεγάλης (κακιάς) Μητέρας προβάλλεται στη μητέρα μας, τότε οι προβολές αυτές γίνονται μακροχρόνιες και εξαλείφονται με μεγάλη δυσκολία.

Σε συζητήσεις για τη Μητέρα ακούμε συχνά την εξής πρόταση: Ναι, μπορούσε να είναι και καλή, αλλά.. “Αυτό το αλλά εξαφανίζει μονομιάς την προσωρινή αίσθηση καλοσύνης που πιθανώς είχε η μητέρα μας.

Πρέπει να λάβουμε υπ’όψην επίσης τον οίκο και το ζώδιο που βρίσκεται η Σελήνη όπως και την οικοθεσία του Πλούτωνα. Μια θυελλώδης Σελήνη στον Κριό και στον 1ο οίκο αντιμετωπίζει διαφορετικά τα προβλήματα απο μια Σελήνη στον Καρκίνο η στους Ιχθείς στο 12ο. Το ζώδιο που βρίσκεται ο Πλούτωνας δεν έχει και τόση σημασία όσο έχει ο οίκος που βρίσκεται. Αν βρίσκεται στον 8ο η στο 10ο (οικος της μητέρας), τότε το θέμα μας με τη μητέρα γίνεται πιο έντονο. Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση, όπως πρέπει να γίνεται και σε κάθε ωροσκόπιο εξετάζουμε το συνολικό χάρτη και τις συνθήκες ζωής του ατόμου. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε και σε άλλους παράγοντες στο ωροσκόπιο που συμβολίζουν τη Μητέρα, όπως το Μεσουράνημα, τις όψεις του και την θέση πλανητών στο 10ο οίκο. Επίσης και η Αφροδίτη μπορεί να αναλυθεί σε αυτή την περίπτωση. Όταν ο Πλούτωνας κάνει δύσκολη όψη με τη Σελήνη μας, φαίνεται σαν να υπάρχει ήδη απο την αρχή ενα δίλημμα, επειδή οι προκλητικές δυνάμεις του Πλούτωνα δεν εναρμονίζονται με τις βασικές ανάγκες της Σελήνης. Παιδικές εμπειρίες έχουν ριζώσει μέσα μας, τις κουβαλάμε μαζί μας μια ζωή.

Συγχρόνως μπαίνει και η βάση για μια έστω και λίγο σκοτεινή κοσμοθεωρία στη ζωή μας. Θεωρούμε τους εαυτούς μας οχι ιδιαίτερα αξιαγάπητα άτομα, γιατί αν ήμασταν, θα μας αγάπαγε η μητέρα μας (ίσως και να μας αγαπούσε, αλλα εμείς δεν το αισθανθήκαμε). Απο αυτό το συναισθηματικό χάος αναπτύσσονται συχνά καταθλίψεις, και συναισθήματα φόβου. Αυτές οι πρώτες μας εμπειρίες με την αγάπη, θα έχουν μεγάλη επίδραση στις προσδοκίες μας σχετικά με τις σχέσεις που θα συνάψουμε ως ενήλικες. Υποσυνείδητα ψάχνουμε τέτοιες σχέσεις ή τις βρίσκουμε απλά. Επειδή δεν είχαμε ποτέ το συναίσθημα της απόλυτης ασφάλειας και στοργής, το συναίσθημα της απ’ολυτης εμπιστοσύνης, δεν μπορούμε να αφεθούμε και να απολαύσουμε τη ζωή και την αγάπη. Πάντα έχουμε το συναίσθημα οτι θα μας εγκαταλείψει το αγαπημένο μας πρόσωπο και συμπεριφερόμαστε απο άγχος και απο ανασφάλεια στις σχέσεις μας με ενα διεκδικητικό και κυριαρχικό τρόπο. Ακόμα και οταν αναγνωρίζουμε οτι αυτή η σχέση δεν μας οδηγεί πουθενά, δεν μπορούμε να την αφήσουμε. Πως μπορεί κανείς να την αφήσει, αν φοβάται, ότι δεν υπάρχει κανείς στον κόσμο που να μπορεί να τον «περισυλλέξει»? Πως μπορούμε να αισθανθούμε σιγουριά και στοργή οταν οι πλουτώνειες δυνάμεις μας στέλνουν απειλητικά σινιάλα στα πιο βαθειά στρώματα της ψυχής μας?

Όλοι οι πελάτες μου με την όψη Πλούτωνα/Σελήνη είχαν μια πολυ δύσκολη σχέση με τη μητέρα τους, η οποία καθόριζε τη ζωή τους σε μεγάλο βαθμό. Οι συνέπειες δεν ηταν ίδιες, σε μερικούς είχαμε καταθλίψεις, σε άλλους φόβο εγκατάλειψης, συμπλέγματα κατωτερότητας, συναισθηματικά και σεξουαλικά προβλήματα και κατά συνέπεια καμιά αυτοεκτίμηση, η οποία ωστόσο μπορούσε να ξεπεραστεί με αργό ρυθμό. Τα έντονα συναισθήματα θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε καταστροφικά, επιθετικά και εκρηκτικά.

1ος Πελατης – Σελήνη στο Σκορπιό σε τετράγωνο με τον Πλούτωνα στο 10ο, Ήλιος στον Υδροχόο σε τετράγωνο με Κρόνο και αντίθεση με Ποσειδώνα και Χείρωνα.

2ος Πελατης – Σελήνη/Άρης σύνοδο στον Ταύρο στο 12ο σε τετράγωνο με Πλούτωνα και σε αντίθεση με Κρόνο, Αφροδίτη στον Υδροχόο στο 10ο σε αντίθεση με Πλούτωνα και τετράγωνο με Κρόνο.

3ος Πελατης – Σελήνη στον Τοξότη στον 5ο σε τετράγωνο με τον Πλούτωνα στον 3ο. Ήλιος στους ΙχθεΊς σε αντίθεση με Πλούτωνα, σύνοδο Ερμή, Αφροδίτη, Χείρωνα και Λίλιθ στον 8ο, Κρόνος σε τετράγωνο και Ουρανό σε όψη 45ο μοιρών με Μεσουράνημα.

Εδώ διαπιστώνουμε πως η πλουτώνεια εικόνα της μητέρας ενισχύεται απο άλλες σκληρές όψεις εξωκρόνειων πλανητών με προσωπικούς. Και οι τρείς πελάτες παρ’όλο που είχαν μια δύσκολη ζωή, γνώριζαν την τεράστια ψυχική δύναμη που δίνει η όψη αυτή και έτσι αντλούσαν δύναμη απο κάθε είδους πηγή. Η σκληρή όψη μεταξύ Σελήνης /Πλούτωνα εμπεριέχει πάντα μια ισχυρή δυναμική, η οποία διεισδύει συνεχώς σε βαθειά στρώματα της ψυχής και του Είναι, δεν ησυχάζει ποτέ και αναζητά πάντα αιτίες ανάλυσης και εξερεύνησης.

Τελος Α’ Μερους

Advertisement

About vassilis papadolias

Ο Βασίλης Παπαδολιάς, απόφοιτος της Mayo School of Astrology, ξεκίνησε να γράφει στην Ελλάδα στο χώρο του διαδικτύου. Συνεργάστηκε με δημοφιλείς ιστοσελίδες όπως το Myhoroscope.gr και το Astrology.gr. Έχει συγγράψει δέκα βιβλία αστρολογίας και εσωτερικής φιλοσοφίας, ενώ εκδίδει σε συνεργασία με έγκριτους συναδέλφους και το New Age Astrology Magazine. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και μέλος του ΔΣ της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Φίλοι Αστρολογίας Ελλάδος (2013), ενώ διατέλεσε και πρόεδρος της εταιρίας το 2015 και ταμίας το 2016. Είναι μέλος της ISAR και έχει συμμετοχές με άρθρα του στο περιοδικό της ένωσης, το ISAR Journal. Βασικά χαρακτηριστικά της αστρολογικής του προσέγγισης είναι η ψυχολογική παράμετρος και η αυτογνωσία, ενώ κατά καιρούς έχει εκλαϊκεύσει με επιτυχία και θέματα που αγγίζουν τη σχέση της αστρολογίας με τη μεταφυσική. Έχει ασχοληθεί εκτενώς και με την πολιτική αστρολογία κάνοντας σχετικές έρευνες για τα αποτελέσματα εκλογών ή τη σχέση των πλανητών με πολεμικές συγκρούσεις. Πραγματοποιεί τακτικά και κάθε χρόνο Μαθήματα Αστρολογίας, ενώ από το 2014 διατηρεί και τον εκδοτικό οίκο il-piccolo.gr.
This entry was posted in Άρθρα and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s