H Αστρολογία στη Βίβλο.

Άρθρο της πολύ καλής συναδέλφου Έλεν Γαρυφάλλου

Από την Γένεση μέχρι την Αποκάλυψη υπάρχουν σε διάφορα σημεία αστρολογικές αναφορές στη Βίβλο (έκδοση του βασιλέως Ιακώβου), ακόμα κι αν δεν υπάρχει καμία λέξη με το όνομα Αστρολογία. Όπως έχω ξαναγράψει μόνο η λέξη Αστρολόγοι είναι που υπάρχει σε μερικά σημεία και ενώ η αναφορά σε αστρολόγους δεν είναι κολακευτική, μπορεί να φαίνεται ότι η Αστρολογία ΔΕΝ δίνει αφορμή για προειδοποίηση η καταδίκη!

Πράγματι αστρολογικά σύμβολα αναφέρονται σε όλη τη Βίβλο και ένας ευνοϊκός ζπαινιγμός για την Αστρολογία υπάρχει στις πρώτες παραγράφους της Γένεσης.» Και ο Θεός είπε, αφήστε να υπάρχουν φώτα στο ουράνιο στερέωμα για να χωρίζουν τη μέρα από τη νύχτα. Και αφήστε τα να είναι τα ΣΗΜΑΔΙΑ, οι εποχές, οι ημέρες και τα χρόνια… και αυτό έγινε».

Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με τη λέξη ΦΩΤΑ εννοούσε τον Ήλιο, τη Σελήνη, τα άστρα και τα λόγια «αφήστε τα να είναι τα ΣΗΜΑΔΙΑ» αφορούσε μια αστρολογική περιγραφή. Πιο κάτω στο βιβλίο της Γένεσης μας λέει «και ο Θεός είδε ότι είχε φτιάξει και ευχαριστήθηκε». Έτσι η Αστρολογία δείχνει να είναι χρήσιμη και καλή ακόμα κι αν οι περισσότεροι «αστρολόγοι» ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ. Θυμήθηκα αυτό το απόσπασμα από τη Γένεση σε δύο αποσπάσματα της Καινής Διαθήκης, όπου αναφέρεται η ερώτηση που έκαναν οι Απόστολοι στον Ιησού σχετικά με τη Δευτέρα Παρουσία.

Στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο αναφέρεται: «Πες μας πότε θα συμβούν όλα αυτά και από ποιο σημάδι θα τα καταλάβουμε». Και στο κατά Λουκά «και ποιο σημάδι θα υπάρχει όταν έρθουν αυτά». Και ο Ιησούς απάντησε στο κατά Λουκά «θα υπάρχουν σημάδια στον Ήλιο τη Σελήνη και τα άστρα». Και πάλι στο κατά Ματθαίο Ευαγγέλιο είπε «και τότε θα
εμφανιστεί στον ουρανό το σημάδι Πατρός και Υιού».

Είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσετε το Άλφα και το Ωμέγα των αναφορών της αστρολογίας στη Βίβλο. Είδα το πρώτο κεφάλαιο στο πρώτο βιβλίο (Γένεσις) και τώρα είδα το τελευταίο κεφάλαιο από το τελευταίο βιβλίο (Αποκάλυψη): «Είμαι η ρίζα και ο απόγονος του Δαβίδ και το λαμπερό και το πρωινό αστέρι». Όσοι έχουν κάποιες αστρονομικές γνώσεις ξέρουν «το λαμπερό και το πρωινό αστέρι» αναφέρεται στην Αφροδίτη που συμβολίζει την αγάπη και τη φιλία. Αν το δούμε αστρολογικά διαπιστώνουμε ότι ο Ιησούς είπε «Είμαι η αγάπη και είμαι ο φίλος σας».

Πριν από την άφιξη του τηλεσκοπίου και του σχίσματος αστρολογίας και αστρονομίας οι δύο μελέτες ήταν μία. Όποιος σπούδαζε τη μία, σπούδαζε και την άλλη. Σαν αποτέλεσμα μερικές βιβλικές αναφορές, όπως αυτή που προανέφερα, απαιτούν στοιχειώδεις γνώσεις της αστρονομίας και της Αστρολογίας, μερικές όμως όχι. Αν ξέρετε βασικά στοιχεία Αστρολογίας μπορείτε να τα εφαρμόσετε καθώς θα διαβάζετε τη Βίβλο και τότε για
σας, θα ανοίξει μια εντελώς καινούργια προοπτική.

Για παράδειγμα η ιστορία του Ιεζεκιήλ και του τροχού ξαφνικά απόκτησε αλληγορική αστρολογική έννοια. Οι αστερισμοί του ζωδιακού είναι ένας «τροχός» στον ουρανό και η γη είναι μια σφαίρα (η τροχός) που περιστρέφεται γύρω από αυτόν τον τροχό (Ιεζεκιήλ 1:16) «ένας τροχός στη μέση ενός τροχού». Οι αστερισμοί του ζωδιακού δεν μετακινούνται, αλλά μάλλον εμφανίζονται σαν να κινούνται εξαιτίας της περιφοράς της γης γύρω από τον άξονά της. Ιεζεκιήλ 1:17 «ήταν πάνω στις τέσσερις πλευρές τους
και δεν γύριζαν όταν πήγαιναν».

Τα τέσσερα σταθερά ζώδια του ζωδιακού είναι το ζώδιο της γης, ο Ταύρος, συμβολίζεται με έναν Ταύρο, το ζώδιο της φωτιάς ο Λέων, συμβολίζεται με ένα λιοντάρι, ζώδιο του νερού ο Σκορπιός, συμβολίζεται με ένα Σκορπιό, και ένα από τα ζώδια του αέρα ο Υδροχόος συμβολίζεται από πρόσωπο με μια υδρία που τρέχει νερό. Ο Ιεζεκιήλ 1:10 περιγράφει τα παρακάτω «Όσον αφορά την ομοιότητα στο πρόσωπό τους και οι τέσσερις είχαν το πρόσωπο ενός ανθρώπου και το πρόσωπο ενός λιονταριού, στη δεξιά πλευρά και οι τέσσερις είχαν το πρόσωπο ενός βοδιού, στην αριστερή πλευρά και οι τέσσερις είχαν το
πρόσωπο ενός αετού.

Στην Αστρολογία ο Ταύρος αντιπροσωπεύει την ανθρώπινη φύση, ο Λέων το Εγώ, ο Υδροχόος την ανθρώπινη πλευρά. Ο Υδροχόος συχνά αναφέρεται σαν ανθρωπιστικό ζώδιο. Ο Σκορπιός είναι το ζώδιο της μεταμόρφωσης και της αναγέννησης κι έτσι αντιπροσωπεύει την μεταμόρφωση της ανθρώπινης φύσης σε πνευματική φύση, για το λόγο αυτό έχει δύο σύμβολα: τον Αετό και το Σκορπιό. Όλοι οι ΣΩΣΤΟΙ ΑΣΤΡΟΛΟΓΟΙ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ. (Υπάρχει μεγάλη αναφορά στη βίβλο για σκορπιούς και αετούς!).

Ο Ιεζεκιήλ είδε στον αετό -που αφορά- την πνευματική ζωή που έζησε. Στον Ιεζεκιήλ 23: Ο θεός αναθέτει στον Ιεζεκιήλ να εντάξει τους Προφήτες ανάμεσα στα τέκνα του Ισραήλ που ήταν «ένα επαναστατικό έθνος και είχε επαναστατήσει εναντίον Του». Με την αστρολογική κατανόηση Ιεζεκιήλ 26: μας λέει γιατί θεώρησε επαναστάτες τα παιδιά του Ισραήλ «κι εσείς που ζήσατε ανάμεσα στους σκορπιούς…», αναφέρεται στη γήινη ζωή.

Ο Ιωάννης επαναλαμβάνει το συμβολισμό των σταθερών ζωδίων στην Αποκάλυψη 47: «και το πρώτο κτήνος σαν λιοντάρι, και το δεύτερο κτήνος σαν δαμάλι και το τρίτο κτήνος σαν ιπτάμενος αετός». Όπως ο Ιεζεκιήλ, έτσι και ο Ιωάννης υπήρξε ένας άνθρωπος του Θεού που είδε τον αετό.

Τα τέσσερα σταθερά ζώδια αντιπροσωπεύουν τον παράγοντα σταθερότητα στην Αστρολογία. Αρχαίοι Αστρολόγοι τα είδαν σαν «επόπτες του σύμπαντος» σαν αγγέλους
του βορρά, της ανατολής, του νότου και της δύσης» ή σαν «τις τέσσερις γωνίες της γης». Ο Ιωάννης δείχνει να αναφέρεται σε αυτό στην Αποκάλυψη 7:1 «Και μετά από αυτά τα πράγματα είδα τέσσερις αγγέλους να στέκονται στις τέσσερις γωνίες της γης και να κρατούν τους τέσσερις ανέμους της γης».

Όπως και το βιβλίο του Ιεζεκιήλ είναι εν μέρει αστρολογικά αλληγορικό έτσι συμβαίνει και με την Αποκάλυψη του Ιωάννη. Και τα δύο προφανώς περιέχουν γνώσεις αστρονομίας του καιρού τους που ταυτόχρονα ήταν και Αστρολογία. Μερικοί από τους άλλους προφήτες έκαναν επίσης αστρονομικές αναφορές που δείχνουν τη γνώση του αντικειμένου.

Παράδειγμα το Άστρο της Βηθλεέμ περιεγράφηκε στο κατά Ματθαίον 21-2 και αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα που η Βίβλος δίνει περισσότερη σημασία στις αστρολογικές γνώσεις «εκεί έφτασαν σοφοί άντρες από την Ανατολή στην Ιερουσαλήμ ρωτώντας: Που βρίσκεται ο νεογέννητος βασιλιάς των Ιουδαίων; εμείς είδαμε το Άστρο». Οι σύγχρονες εκδόσεις πια της Βίβλου έχουν μεταφράσει το «σοφοί άντρες» σε «Αστρολόγοι». Τελικά έγινε και μια ευνοϊκή αναφορά!

Ο Δρ.Κάουφμαν, καθηγητής αστρονομίας στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα στις ΗΠΑ κατέληξε ότι μια σύνοδος (δύο πλανήτες μαζί στο ίδιο μήκος) λάμπουν σαν ένα άστρο! Η σύνοδος του Δία και του Κρόνου Στον αστερισμό των Ιχθύων έγινε τρεις φορές σε ένα χρόνο την εποχή της γέννησης του Χριστού.

Το φαινόμενο του άστρου της Βηθλεέμ – ο Δίας πλανήτης των βασιλιάδων και της Αλήθειας, στους αρχαίους χρόνους ήταν γνωστός σαν «το αστέρι των βασιλιάδων». Ο Κρόνος είναι ο πλανήτης της εξουσίας και της σοφίας και ήταν γνωστός σαν «το αστέρι του Μεσσία και το Αστέρι του Θεού». Οι Ιχθύες αντιπροσωπεύουν το ζώδιο της αυταπάρνησης, των βασάνων, της θυσίας και των παθών. Και αυτό συμβολίζει τον Κύριο που με τη σύντομη παραμονή του στη γη τόσα βάσανα και πόνους υπέφερε και
σταυρώθηκε για να πάρει επάνω του τις αμαρτίες μας και να μας χαρίσει
την ελευθερία συγχωρώντας ακόμα και τους σταυρωτές του!

Από αυτό μπορούμε να διαπιστώσουμε πως οι Αστρολόγοι κατάλαβαν για τη γέννηση του Ιησού: «αφήστε να μιλήσουν τα ΣΗΜΑΔΙΑ». Η Αστρολογία λοιπόν μπορεί να χρησιμεύσει σαν κλειδί για να ξεκλειδώσουμε την πόρτα της Βιβλικής διδαχής. Αν διαβάσετε τη Βίβλο από Αστρολογικής άποψης θα καταλάβετε πολλά από τα μυστήριά της. Όλα μπορούν να γίνουν κατανοητά και να αποκαλυφθούν οι απλές αλήθειες τους… Η Αλήθεια, Η Οδός, Η Ζωή.

Αφιερώνω σε όλους τους αναγνώστες που μου κάνετε ερωτήσεις σχετικά με το τι
«εστί πρόβλεψη», αυτό το απόσπασμα από τους:

Ψαλμούς ρλ0′ (139) -χωρία 13-18

«…Εσύ έφτιαξες όλη την ύπαρξή μου,
με ύφανες μες στην κοιλιά
της μάνας μου.
Σ’ευχαριστώ που με έκανες
πλάσμα Σου τόσο θαυμαστό
-όλα τα κάνει εξαίσια
κι εγώ αυτό πολύ καλά το ξέρω.
Το σώμα μου δεν Σου ήτανε αθέατο,
όταν σχηματιζόμουνα κρυφά
κι αναπτυσσόμουνα στης γης
τη μήτρα.
Με είδες κιόλας τελειωμένον,
όταν ακόμα ήμουν μάζα άμορφη-
και στο βιβλίο Σου όλες ήταν γραμμένες
οι μέρες που για μένα ΠΡΟΕΒΛΕΠΕΣ,

ΑΚΟΜΑ ΠΡΙΝ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ
ΥΠΑΡΞΕΙ.
ΘΕΕ ΜΟΥ, πόσο πολύτιμες για μένα
είν’οι προθέσεις Σου
και πόσο πολυάριθμες στο σύνολό τους!
αν τις μετρούσα από την άμμο
θα ήταν περισσότερες*
ξυπνώ και είμαι μαζί Σου ακόμα…»

Το παρόν άρθρο έχει δημοσιευτεί στην εφημερίδα ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ την εποχή που είχε βγει στους κινηματογράφους η ταινία : «ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ» σε σκηνοθεσία Μελ Γκίμπσον. Και σε άλλα κορυφαία περιοδικά και εφημερίδες όπως και στο τεύχος 4 του NEW AGE ASTROLOGY το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε είτε από τον κ. Βασίλη Παπαδολιά : Vassilis Papadolias είτε από τον Πύρινο Κόσμο.

Ευχαριστώ πολύ.
Γαρυφάλλου Ελένη
Professional astrologer – writer

 

 

Advertisement

About vassilis papadolias

Ο Βασίλης Παπαδολιάς, απόφοιτος της Mayo School of Astrology, ξεκίνησε να γράφει στην Ελλάδα στο χώρο του διαδικτύου. Συνεργάστηκε με δημοφιλείς ιστοσελίδες όπως το Myhoroscope.gr και το Astrology.gr. Έχει συγγράψει δέκα βιβλία αστρολογίας και εσωτερικής φιλοσοφίας, ενώ εκδίδει σε συνεργασία με έγκριτους συναδέλφους και το New Age Astrology Magazine. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και μέλος του ΔΣ της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Φίλοι Αστρολογίας Ελλάδος (2013), ενώ διατέλεσε και πρόεδρος της εταιρίας το 2015 και ταμίας το 2016. Είναι μέλος της ISAR και έχει συμμετοχές με άρθρα του στο περιοδικό της ένωσης, το ISAR Journal. Βασικά χαρακτηριστικά της αστρολογικής του προσέγγισης είναι η ψυχολογική παράμετρος και η αυτογνωσία, ενώ κατά καιρούς έχει εκλαϊκεύσει με επιτυχία και θέματα που αγγίζουν τη σχέση της αστρολογίας με τη μεταφυσική. Έχει ασχοληθεί εκτενώς και με την πολιτική αστρολογία κάνοντας σχετικές έρευνες για τα αποτελέσματα εκλογών ή τη σχέση των πλανητών με πολεμικές συγκρούσεις. Πραγματοποιεί τακτικά και κάθε χρόνο Μαθήματα Αστρολογίας, ενώ από το 2014 διατηρεί και τον εκδοτικό οίκο il-piccolo.gr.
This entry was posted in Άρθρα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s