Υπεράσπιση της Αλχημείας για μία Μυθολογική Αστρολογία

Οι αληθινοί αλχημιστές δεν μετατρέπουν το μολύβι σε χρυσάφι. Μετατρέπουν τον κόσμο σε λέξεις
William H. Gass

Απ’ όλες τις «μεθόδους» αναλυτικής –ή ακόμα και «προφητικής» για να μη φοβόμαστε τις λέξεις- σκέψης, που αφορούν την αυτογνωσία και επιχειρούν τη σύνδεση του Μακρόκοσμου με τον Μικρόκοσμο, τρεις είναι οι σημαντικότερες και αποτελεσματικότερες, στις οποίες δεν κυριαρχούν οι διαισθήσεις και άλλα
απροσδιόριστα «μαγικά» στοιχεία:

Α) Η Αστρολογία. Μία μέθοδος που εξετάζει την αλληλεπίδραση (ιδού και ο όρος της interactivity) ανάμεσα στο τρισυπόστατο σώμα του ανθρώπου, και τα ουράνια σώματα. 12 Ζώδια x 12 Ωροσκόπους, που πολλαπλασιαζόμενα με τους πλανήτες και άλλα «σημεία» (Δεσμοί, Μαύρη Σελήνη, Μαύρος Ήλιος κ.λ.) μας δίνουν περισσότερα από 1.500 σημεία σχέσεων, διασταυρώσεων και υπολογισμών, που κάνουν εκ πρώτης όψεως την Αστρολογία να φαίνεται Χαοτική και αδιέξοδη.

Β) Η Καμπάλα και το Ταρώ. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, έχομε να κάνομε με 22 μόνο αρχετυπικά «σημεία», το καθένα με τις δικές του αρχετυπικές σημασίες των εκδηλώσεων του ανθρώπου, και αυτό τις κάνει να φαίνονται πιο αποτελεσματικές. Προσωπικά είμαι επιφυλακτικός και με τις δύο αυτές μεθόδους, αφ’ ενός μεν γιατί λειτουργούν με κυρίαρχη τη διαδικασία της Τύχης, χωρίς άλλη στατιστική ή πειραματική επαλήθευση, και αφ’ ετέρου γιατί τόσο με την Καμπάλα όσο και με το Ταρώ, η ανάλυση περιορίζεται στις εκδηλώσεις του ανθρώπου και μόνο, χωρίς άλλες συνδέσεις με τον «έξω –απ’ αυτόν- κόσμο».

Γ) Αλχημεία. Εδώ έχομε να κάνομε με μία πραγματικά μινιμαλιστική μέθοδο, αφού τα βασικά της «σημεία» είναι 2×2=4, και η «κίνηση» της αλληλεπίδρασης εκδηλώνεται μόνο στα δύο απ’ αυτά. Και δεν πρέπει να παρασυρθούμε από τα διάφορα στάδια της Αλχημικής διαδικασίας (nigredo, albedo, citrinitas, rubedo, distillatio, calcinatio κ.λ. κ.λ.), γιατί αυτά αποτελούν απλά και μόνο μιάν αποθήκη βοηθημάτων και εργαλείων, στα οποία ο αλχημιστής προσφεύγει κατά βούλησιν, και επιλέγει αυτά που του χρειάζονται κατά τις προσωπικές του επιλογές.

Πώς μπορεί να συνδέεται όμως η Αστρολογία με την Αλχημεία; Δείτε πιο αναλυτικά το άρθρο του Κώστα Φέρρη στο τεύχος 10 του περιοδικού NewAgeAstrology Magazine.

http://www.il-piccolo.gr/new_age_costas_ferris.pdf

 
Advertisement

About vassilis papadolias

Ο Βασίλης Παπαδολιάς, απόφοιτος της Mayo School of Astrology, ξεκίνησε να γράφει στην Ελλάδα στο χώρο του διαδικτύου. Συνεργάστηκε με δημοφιλείς ιστοσελίδες όπως το Myhoroscope.gr και το Astrology.gr. Έχει συγγράψει δέκα βιβλία αστρολογίας και εσωτερικής φιλοσοφίας, ενώ εκδίδει σε συνεργασία με έγκριτους συναδέλφους και το New Age Astrology Magazine. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και μέλος του ΔΣ της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Φίλοι Αστρολογίας Ελλάδος (2013), ενώ διατέλεσε και πρόεδρος της εταιρίας το 2015 και ταμίας το 2016. Είναι μέλος της ISAR και έχει συμμετοχές με άρθρα του στο περιοδικό της ένωσης, το ISAR Journal. Βασικά χαρακτηριστικά της αστρολογικής του προσέγγισης είναι η ψυχολογική παράμετρος και η αυτογνωσία, ενώ κατά καιρούς έχει εκλαϊκεύσει με επιτυχία και θέματα που αγγίζουν τη σχέση της αστρολογίας με τη μεταφυσική. Έχει ασχοληθεί εκτενώς και με την πολιτική αστρολογία κάνοντας σχετικές έρευνες για τα αποτελέσματα εκλογών ή τη σχέση των πλανητών με πολεμικές συγκρούσεις. Πραγματοποιεί τακτικά και κάθε χρόνο Μαθήματα Αστρολογίας, ενώ από το 2014 διατηρεί και τον εκδοτικό οίκο il-piccolo.gr.
This entry was posted in Άρθρα, Περιοδικό NewAgeAstrology and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s