Ιδανικός και πραγματικός εαυτός κατά την Ανθρωπιστική Αστρολογία

Κατά την ανθρωπιστική ψυχολογία η αντίληψη του εαυτού αφορά δύο διαφορετικές διαστάσεις του.Πρώτη διάσταση είναι ο Ιδεώδης ή ιδανικός εαυτός (ideal self). Αυτός είναι η άποψη του ατόμου γι’ αυτό που θα ήθελε περισσότερο να γίνει και να αποκτήσει ως προς τη σωματική εμφάνιση, τις ικανότητες, τα επιτεύγματα, τη συμπεριφορά κ.ά. Ο ιδεώδης εαυτός μπορεί να βρίσκεται σε αντίθεση τόσο με τη συνήθη/πραγματική εικόνα του εαυτού μας όσο και με την εικόνα που έχουν οι άλλοι για εμάς.Δεύτερη διάσταση είναι ο Πραγματικός εαυτός (real self) ή απλά εαυτός: είναι ο βιούμενος εαυτός, δηλαδή ο εαυτός που απλά «είναι». Αυτή η διάσταση του εαυτού ορίζεται από τις παρακάτω συνιστώσες, που είναι:

  1. η αυτοεκτίμηση, δηλαδή πώς αξιολογεί το άτομο τον εαυτό του
  2. η αυτοαποδοχή, δηλαδή αν αποδέχεται τον εαυτό του όπως είναι μετά την αυτοαξιολογηση που έχει κάνει.

Ευτυχία του ατόμου είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμφωνία του ιδανικού με τον πραγματικό εαυτό του. Εάν αυτό συμβαίνει, τότε ανεβαίνει η αυτοεκτίμηση και αυξάνεται η αυτοαποδοχή. Εάν όχι, παρουσιάζονται εσωτερικές συγκρούσεις και δυστυχία.Τη θεωρία της ανθρωπιστικής ψυχολογίας αυτής υποστήριξαν και διάφοροι αστρολόγοι θεμελιώνοντας την ανθρωπιστική αστρολογία. Μεταξύ αυτών ο Dane Rudhyar αλλά και η Karen Hammaker Zonndag σύμφωνα με την οποία, ο ιδανικός εαυτός ανιχνεύεται συχνά στο Μεσουράνημα μας, ενώ ο πραγματικός εαυτός μας στον Ωροσκόπο. Στη συμφωνία ή ασυμφωνία αυτών συχνά έγκειται η αίσθηση ευτυχίας ή δυστυχίας μας.Θα τολμούσα να προσθέσω σε αυτούς τους δασκάλους της ψυχολογικής αστρολογίας, ότι συχνά το ωροσκόπιο προδιαθέτει για τη συμφωνία ή την ασυμφωνία του ιδανικού με τον πραγματικό εαυτό. Σε πολλούς ανθρώπους για παράδειγμα Ωροσκόπος και Μεσουράνημα είναι στο ίδιο στοιχείο (π.χ. Δίδυμοι, Υδροχόος), ενώ σε άλλους κάνουν τετράγωνο μεταξύ τους (π.χ .Κριός, Αιγόκερως). Επίσης οι κυβερνήτες Ωροσκόπου και Μεσουρανήματος είναι δυνατόν να έχουν καλές ή κακές όψεις μεταξύ τους.Και τέλος το Μεσοδιάστημα Ωροσκόπου Μεσουρανήματος είναι δυνατόν αν έχει κάποιον πλανήτη αρμονικό ή δυσαρμονικό που το επηρεάζει να υπονοεί τέτοια επιρροή.Κατά την Hammaker πάντως σημαντικό ρόλο στην αυτοεκτίμηση μας παίζει και η τοποθέτηση του 5ου οίκου στο γενέθλιο χάρτη. Ανάλογα με τους πλανήτες που περιέχει, το ζώδιο, τον κυβερνήτη και τις θέσεις και όψεις του είναι δυνατόν να διαφοροποιείται η αίσθηση αυτοεκτίμησης που νιώθουμε.Συχνά βέβαια η αίσθηση αυτοεκτίμησης συνδέεται και με τον δεύτερο οίκο ως τον οίκο εκείνο που μπορεί να μας λέει αν είμαστε «ικανοί» ή όχι για την επιβίωση. Κατά την Hammaker όμως ο δεύτερος οίκος έχει να κάνει περισσότερο με τις ικανότητες που οι άλλοι μας επιβάλλουν να έχουμε ως προαπαιτούμενο επίτευξης του ιδανικού εαυτού (τρίγωνο με το Μεσουράνημα) κι όχι με αυτές που εμείς οι ίδιοι έχουμε διαλέξει (πέμπτος οίκος τρίγωνο με τον Ωροσκόπο). Σε κάθε περίπτωση η μελέτη των παραπάνω σημείων είναι δυνατόν να δώσει πολύτιμες πληροφορίες για την εικόνα που έχει το άτομο για τον εαυτό του και εάν υπάρχουν προβληματικές περιοχές να μας βοηθήσει να δώσουν την απαραίτητη υποστήριξη που χρειάζεται.

Advertisement

About vassilis papadolias

Ο Βασίλης Παπαδολιάς, απόφοιτος της Mayo School of Astrology, ξεκίνησε να γράφει στην Ελλάδα στο χώρο του διαδικτύου. Συνεργάστηκε με δημοφιλείς ιστοσελίδες όπως το Myhoroscope.gr και το Astrology.gr. Έχει συγγράψει δέκα βιβλία αστρολογίας και εσωτερικής φιλοσοφίας, ενώ εκδίδει σε συνεργασία με έγκριτους συναδέλφους και το New Age Astrology Magazine. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και μέλος του ΔΣ της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Φίλοι Αστρολογίας Ελλάδος (2013), ενώ διατέλεσε και πρόεδρος της εταιρίας το 2015 και ταμίας το 2016. Είναι μέλος της ISAR και έχει συμμετοχές με άρθρα του στο περιοδικό της ένωσης, το ISAR Journal. Βασικά χαρακτηριστικά της αστρολογικής του προσέγγισης είναι η ψυχολογική παράμετρος και η αυτογνωσία, ενώ κατά καιρούς έχει εκλαϊκεύσει με επιτυχία και θέματα που αγγίζουν τη σχέση της αστρολογίας με τη μεταφυσική. Έχει ασχοληθεί εκτενώς και με την πολιτική αστρολογία κάνοντας σχετικές έρευνες για τα αποτελέσματα εκλογών ή τη σχέση των πλανητών με πολεμικές συγκρούσεις. Πραγματοποιεί τακτικά και κάθε χρόνο Μαθήματα Αστρολογίας, ενώ από το 2014 διατηρεί και τον εκδοτικό οίκο il-piccolo.gr.
This entry was posted in Άρθρα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s