Τι μπορεί να πει κανείς για την εκδήλωση των ακτίνων; Συχνά έχω ερωτηθεί, αν μπορεί να δει κανείς σε ποια ακτίνα λειτουργεί ο χάρτης του. Και έχω απαντήσει, ότι κατά την γνώμη μου δεν είναι μία εύκολη απάντηση του τύπου » ο ωροσκόπος σου είναι αυτός -> άρα είσαι κάτω από αυτή την ακτίνα «. Κάθε ακτίνα για να λειτουργήσει πρέπει να περάσει από ένα τριαδικό φίλτρο ζωδίων κι όχι από ένα μεμονωμένο ζώδιο. Κάθε τριάδα αναπαριστά τις τρεις όψεις εκδήλωσης της ακτίνας, την θέληση, την αγάπη και την ενεργό νοημοσύνη. Την ίδια στιγμή όμως ένα ζώδιο που μπορεί να λειτουργεί ως 2η όψη της τάδε ακτίνας μπορεί να λειτουργήσει και ως 3η όψη μιας άλλης. Πώς μπορούμε λοιπόν να πούμε ποια είναι η ακτίνα που του αντιστοιχεί; Η απάντηση είναι καμία. Γιατί οι ακτίνες δεν αντιστοιχούν σε ζώδια, αλλά σε τριάδες ζωδίων. Αυτή είναι η θέαση των πραγμάτων όπως καθορίζει η Επιστήμη των Τριγώνων.
Η εμφάνιση των ακτiνων εισάγει ένα άλλο τρίγωνο αστρολογικών επιδράσεων στη ζωή μας. Εκεί που γνωρίζαμε το τρίπτυχο Πλανήτης, Ζώδιο, Οίκος, τώρα εμφανίζεται το τρίγωνο Ακτίνα, Τριάδα ζωδίων, Ιερός Πλανήτης που καταλήγει. Οι τρεις αυτές πλευρές δημιουργούν άλλο ένα τρίγωνο όψεων Θέληση, Αγάπη, Δράση με τα ζώδια παραδόξως πάλι να εμφανίζονται ως ο ενδιάμεσος ¨ψυχικός¨ παράγοντας. Η τριάδα αυτή μας δείχνει πόσο διαφορετικά αντιλαμβάνεται τις αιτίες η Εσωτερική Αστρολογία. Ειδικά που στην περίπτωση αυτή ως ζώδια ενδεχομένως να μην εννοούνται αυτά του τροπικού, αλλά αυτά του αστρικού ζωδιακού.
Η ανάλυση ενός χάρτη από εσωτερική σκοπιά περιορίζεται ως τώρα από τους μελετητές στο να διακρίνουν την ακτίνα και το σταυρό του Ωροσκόπου. Όμως ένας χάρτης ενεργοποιείται πολύ διαφορετικά από τις ακτίνες όταν παρουσιάζονται σε αυτόν δύο ή και τρία από τα ζώδια που σχηματίζουν το τρίγωνο μίας ακτίνας. Στην περίπτωση που έχουμε και τα τρία ζώδια, αυτό σημαίνει ότι η προσωπικότητα έχει τη δυνατότητα να εκφράσει αυτόνομα ένα μέρος της ακτίνας, ενώ στην περίπτωση που έχουμε δύο εξ’ αυτών βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής μέχρι κάποιος σύντροφος ή κάποια διέλευση/πρόοδος να κλείσει αυτό το τρίγωνο στο χάρτη της. Υπό την έννοια αυτή στην εσωτερική αστρολογία μπορούμε να κάνουμε μία τελείως διαφορετική ανάλυση σε όλα τα κλασσικά γνωρίσματα μίας εξωτερικής αστρολογίας. Μπορούμε να δούμε τελείως διαφορετικά και τις συναστρίες και τις διελεύσεις και τις προόδους. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ οι περισσότερες ακτίνες δουλεύουν μέσα από σχηματισμούς που περιέχουν τουλάχιστον μία αντίθεση, γιατί όπως λένε πολλές διδαχές για την εξέλιξη της συνείδησης επιλέγεται επίτηδες η δημιουργία τεχνητών αντιθέσεων ανάμεσα στο πάνω και το κάτω, ώστε να επιτευχθεί στη συνέχεια η αναγκαία συγχώνευση. Είναι όπως όταν θέλουμε να μάθουμε τι έχει μέσα το ροδάκινο. Το πρώτο που κάνουμε είναι να το κόψουμε στη μέση.
Τι παραπάνω στοιχεία θα μπορούσε να υποψιαστεί κανείς βλέποντας τα τρίγωνα των ζωδίων που σχηματίζουν τις 7 ακτίνες; Σίγουρα με τις γνώσεις της εξωτερικής αστρολογίας δεν είναι πάντα εύκολο να ερμηνεύσουμε την εσωτερική, μήπως όμως αυτό που στην εξωτερική αστρολογία ονομάζουμε όψεις μπορεί να δώσει κάποιες υποψίες σχετικά με την ποιότητα της κάθε ακτίνας;
Γιατί να, όπως βλέπουμε και στην εικόνα της ανάρτησης, η 1η ακτίνα ας πούμε συνδυάζει ένα τρίγωνο κι ένα τετράγωνο, αλλά και μία όψη χιαστί μεταξύ των τριών ζωδίων, δύο ζώδια της φωτιάς κι ένα της γης κι όλα αυτά – ας μην αναζητήσει κανείς παρά μία διαισθητική υπόνοια – κάτι λένε για τη φύση της 1ης ακτίνας. Εύκολα εκδηλώνεται η φωτιά σε αυτή την ακτίνα, πιο δύσκολη όμως η υλοποίηση με τη φωτιά να «κατακαίει» τη γη, όταν παρίσταται η «ανάγκη». Την ίδια στιγμή όμως ο Αιγόκερως μας δείχνει και την ανάγκη πειθαρχίας στην εκδήλωση της φωτιάς και σχεδίου.
Αν πάμε παραδίπλα η 2η ακτίνα περνάει από ένα σχηματισμό ζωδίων που μάθαμε στην εξωτερική αστρολογία να λέμε ως ΤΑΥ τετράγωνο. Το ίδιο ΤΑΥ που σχηματίζεται στην 6η ακτίνα με τον Τοξότη να αντικαθιστά τους Διδύμους όμως σαν 3ο ζώδιο του τριγώνου. 2η και 6η ακτίνα λοιπόν εκφράζονται συνήθως με σαφήνεια μέσα από αντιθέσεις που απαιτούν επιλογές από μας. Όμως το ΤΑΥ των μεταβλητών δεν είναι σε καμιά περίπτωση τόσο σκληρό, όσο ένα ΤΑΥ παρορμητικών κι αυτό ακριβώς είναι το ΤΑΥ των ζωδίων που συνιστούν την 3η ακτίνα, δείχνοντας ακριβώς το σημείο που γίνεται πραγματικά η εκδήλωση. Εξίσου έντονη λοιπόν είναι και η 7η ακτίνα, που ενεργοποιεί κι αυτή το σταυρό των παρορμητικών. Οι ακτίνες αυτές έχουν επομένως έντονη εκδηλωτικότητα στον εξωτερικό κόσμο.
H εσωτερική αστρολογία (Άλαν Λήο) μας λέει επίσης ότι στο καθοδικό τόξο ο παρορμητικός σταυρός σημαίνει για την προσωπικότητα την εκδήλωση ενώ ο μεταβλητός την ψυχή με το σταθερό να συμβολίζει τη θέληση. Αντίθετα στο ανοδικό τόξο η σειρά αλλάζει και γίνεται η γνωστή μας προσέγγιση όταν πηγαίνουμε στο χώρο που εκδηλώνεται η ψυχή, όπως δείχνει το παρακάτω σχήμα*:
Κόσμος της Ύλης (καθοδικό τόξο)
Θέληση: Σταθερός Σταυρός
Αγάπη: Μεταβλητός Σταυρός
Εκδήλωση: Παρορμητικός Σταυρός
Κόσμος της Ψυχής (ανοδικό τόξο)
Θέληση: Παρορμητικός Σταυρός
Αγάπη: Σταθερός Σταυρός
Εκδήλωση: Μεταβλητός Σταυρός
* από την Εσωτερική Αστρολογία του Άλαν Λήο
Η 4η ακτίνα τώρα, που θα περίμενε κανείς να είναι η πιο αντιδραστική φιλοξενεί βεβαίως μία ισχυρή αντίθεση Ταύρου-Σκορπιού όμως το μεσολαβητικό ζώδιο του Τοξότη βρίσκεται σε όψεις ασύμβατες που έχουμε μάθει να λέμε χιαστί και ημιτετράγωνο. Γι’ αυτό και η 4η ακτίνα εκφράζεται κυρίως με όρους δυσαρέσκειας όπως ακριβώς έχουμε συνηθίσει να ερμηνεύουμε την χιαστί.
Η 5η ακτίνα φιλοξενεί από την άλλη μία αντίθεση με ένα διευκολυντικό Τοξότη σε όψεις τριγώνου-εξαγώνου με τα άλλα δύο ζώδια. Βλέπουμε ότι είναι το μόνο τρίγωνο από τα 7 με διευκολυντικές όψεις και δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η ακτίνα συνδέεται και με την Αφροδίτη, δίνοντας υπόνοιες ότι είναι η μόνη ακτίνα που δρα διευκολυντικά και βοηθά ακριβώς την αποκατάσταση της αλήθειας μέσω της διάκρισης χωρίς όμως να επιδιώκει τις συγκρούσεις. Εκεί ακριβώς βρίσκεται και η ελπίδα μέσω του ανώτερου νου στο να διαχειριστεί την εκδήλωση με προσαρμοστικότητα και να συνενώσει δημιουργικά τις αντιθέσεις.
Βλέπουμε λοιπόν ότι μέσα από τις αστρολογικές όψεις μπορούμε επίσης να πάρουμε μία ιδέα για τις ιδιότητες των ακτίνων.