Άρης – Πλούτωνας, Η ψυχολογική διερεύνηση της αντιμετώπισης του κινδύνου

maxresdefaultΟ συσχετισμός Άρη Πλούτωνα δεν είναι καινοφανής στις καταχωρήσεις στο Διαδίκτυο ούτε είναι πρωτόγνωρος σε σχέση με τη γενικότερη αστρολογική βιβλιογραφία. Υπό την έννοια αυτή μία ακόμα προσέγγιση πάνω στο θέμα ίσως και να θεωρούνταν από πολλούς περιττή. Στην πραγματικότητα όμως κάθε όψη έχει έτσι κι αλλιώς ένα ξεχωριστό βιωματικό χαρακτήρα για τον καθένα από μας. Εφόσον επομένως η προσέγγιση έχει να προσφέρει κάτι ουσιαστικό στην εμβάθυνση και κατανόηση του θέματος δεν παύει να είναι χρήσιμη και δημιουργική.

Στο παρόν άρθρο θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τη σχέση Άρη Πλούτωνα από την άποψη του κινδύνου. Θα υποστηρίξουμε ότι οι δύο πλανήτες είναι δυνατόν να συνδέονται ψυχολογικά με τις αρχέγονες μνήμες κινδύνου που κουβαλάμε όλοι μέσα μας από τον καιρό των σπηλαίων. Από την εποχή εκείνη δηλαδή που ο κίνδυνος ήταν άμεσος αλλά παράλληλα τις περισσότερες φορές μη ορατός. Και θα προσπαθήσουμε – ξεκινώντας με μία σειρά από γλαφυρές εικόνες – να καταδείξουμε πώς η σχέση των δύο πλανητών μπορεί να αποδώσει συμβολικά την αρχέγονη μάχη για την επιβίωση.

Ας υποθέσουμε ότι βρισκόμαστε κάπου στο παρελθόν. Είμαστε σε μία προΙστορική εποχή και κυκλοφορούμε μέσα στη νύχτα.. Ο καιρός είναι κρύος και οι προϊστορικοί άνθρωποι μαζεύονται κοντά στη φωτιά. Είναι στο δρόμο της επιστροφής από το κυνήγι, αλλά η νύχτα τους πρόφτασε πριν επιστρέψουν στην ασφάλεια της σπηλιάς. Οι φλόγες της φωτιάς υψώνονται στο σκοτάδι προσφέροντας μία κάποια προστασία στους κυνηγούς. Για κάθε φλόγα που υψώνεται στο σκοτάδι όμως παραμονεύουν αμέτρητες σκιές, μάτια που λαμπυρίζουν και ήχοι που δημιουργούν υποψία από επικίνδυνες παρουσίες. Οι κυνηγοί δεν έχουν ψευδαισθήσεις. Η κρύα νύχτα κι η μυρουδιά του φρεσκοσκοτωμένου κρέατος που μεταφέρουν έχει μαζέψει γύρω τους πλήθος από επικίνδυνες παρουσίες.

Οι μισοί κυνηγοί είναι ακόμα ξύπνιοι, γεμάτοι αδρεναλίνη και έτοιμοι να χυμήξουν να υπερασπιστούν τη λεία τους – αλλά και τον εαυτό τους. Συνάμα όμως κοιτάζουν γύρω ανήσυχοι, με το στομάχι σφιγμένο, παλεύοντας να πνίξουν μέσα τους το φόβο. Ο εχθρός είναι ύπουλος, με ενέργεια τρομακτική και δε γνωρίζουν ποτέ από πού θα έρθει. Στη μάχη είναι σίγουρο ότι κάποιοι θα χαθούν πριν καταφέρουν να τον αντιμετωπίσουν. Δεν υπάρχει όμως δρόμος διαφυγής, ούτε καταφύγιο. Έτσι το μόνο που τους μένει είναι να ξεχάσουν το φόβο και να σταθούν ατρόμητοι μπροστά στο μοιραίο. Δεν αντιμετωπίζουν όμως όλοι το μοιραίο με το ίδιο θάρρος. Άλλοι στέκονται γενναία κι άλλοι παγώνουν μπροστά στο αναπόφευκτο.

Ας επιστρέψουμε τώρα στο παρόν κι ας δούμε το δωμάτιο ενός μικρού παιδιού ή κάποιου που αφουγκράζεται το σκοτάδι. Στο δωμάτιο του πρωταγωνιστή μας το παράθυρο είναι ανοικτό και η καλοκαιρινή νύχτα γεμίζει το δωμάτιο σκιές και ήχους. Ο πρωταγωνιστής αναπηδά με τρόμο σε κάθε μετατόπιση της σκιάς. – «Ποιος είναι;» φωνάζει. Πιο πολύ από τη σκιά τον φοβίζει το να μην ξέρει ποιος είναι.

Πιο δίπλα ένα άλλο παιδί ζει το δικό του τρόμο. Την έκρηξη της γονεϊκής οργής πάνω στο μικρό του σώμα. Την έκρηξη όλων των απωθημένων και των ενστίκτων. Την ανάγκη επιβεβαίωσης της εξουσίας. Το κορμί του είναι διαρκώς σφιγμένο, καθώς δε γνωρίζει πότε θα έρθει η επόμενη έκρηξη. Μία οικογένεια ταλαιπωρημένη από τη βία και το φόβο. Τρία παιδιά, καθένα αντιμέτωπο με τη βία. Άλλο γεμάτο φόβο, άλλο παραιτημένο από όποια φιλοδοξία κι άλλο τραυματισμένο, αλλά αμυνόμενο με λύσσα και επιθετικότητα έναντι του καταπιεστή.

ʽΑρης – Πλούτωνας ή Πλούτωνας – Άρης. Παραδείγματα υποκρυπτόμενης απειλής από τη μία, υπόσχεση του κινδύνου και αίσθηση της άμεσης αλλά άγνωστης απειλής. Έκρηξη αδρεναλίνης από την άλλη, ενίσχυση των αισθήσεων, χαλύβδωση της ψυχής και επιστράτευση όλων των δυνάμεων της επιβίωσης. Το ζώο που αμύνεται απέναντι στο νυκτερινό κυνηγό. Ο σκύλος που δείχνει τα δόντια του απέναντι στο σιωπηλό φωσφορίζον βλέμμα του λύκου μες το σκοτάδι. Η επιστράτευση των προσωπικών μας δυνάμεων επιβίωσης απέναντι στον αμείλικτο νόμο επιβίωσης του πιο ισχυρού.

Μέχρι την ανακάλυψη του Πλούτωνα κυβερνήτης του Σκορπιού ήταν ο Άρης. Ήταν όμως νυκτερινός κυβερνήτης. Ο Άρης της νύκτας, ο σιωπηλός κυνηγός, ο σκοτεινός πολεμιστής. Με την ανακάλυψη του Πλούτωνα όμως αποκτήσαμε ένα πιο ξεκάθαρο σύμβολο του αγνώστου. Οι υποσυνείδητοι φόβοι μας ως αποτέλεσμα του πανάρχαιου τρόμου μπροστά στο θάνατο από τα νύχια ενός νυκτερινού κυνηγού παραμένουν στις ψυχές μας με διάφορες μορφές. Ως επεισόδια κακοποίησης, ως υποψία προδοσίας στις σχέσεις, ως επίθεση (ή φόβος επίθεσης) σε ένα νυκτερινό δρομάκι ή απλά ως τρόμος από ένα ξαφνικό όνειρο ή ένα θόρυβο μες το σκοτάδι.

Η εποχή μας, έχοντας ενοχοποιήσει τη βία προσπαθεί να εκλογικεύσει τους φόβους και να βασιστεί στη συνεργασία για το ξεπέρασμα της βίας. Η δικαιοσύνη ως κρόνιος φύλακας προσπαθεί να περιορίσει τη βία. Στην πραγματικότητα όμως απλώς την απωθεί σε ένα άλλου τύπου υποσυνείδητο, στο κοινωνικό περιθώριο της κοινωνίας. Οι πολίτες τρέχουν κυνηγημένοι και δε σταματούν παρά όταν βρεθεί κάποιος αρκετά δυνατός να αντιμετωπίσει τα πράγματα. Ηγεσία, θάρρος, τόλμη και γενναιότητα τα γνωρίσματα του αρχηγού. Η εποχή μας δεν αναδεικνύει πλέον πολεμιστές, δεν αναδεικνύει πλέον φύλακες.

Η σχέση Άρη και Πλούτωνα όμως σχετίζεται και με την προσωπική στάση του καθενός απέναντι στο άγνωστο, στο μύχιο φόβο και στο σκοτάδι. Πέραν της λογικής, του εφησυχασμού και των μέτρων ασφαλείας στο τέλος τέλος την κρίσιμη στιγμή της μάχης αναδύεται από μέσα μας ο μόνος πλανήτης που έχει σταθεί μέχρι τώρα αρκετά απείθαρχος για να εκδηλώνεται όποτε του αρέσει, ο μόνος που δεν υπακούει στη λογική αλλά έχει και την απαιτούμενη «τρέλα» να εναντιωθεί στον κίνδυνο. Όταν στριμωχνόμαστε πίσω πίσω στον τοίχο, πέφτουν οι μάσκες της ευπρέπειας και της συνεργασίας. Το μόνο που μένει είναι η ερώτηση: Όταν εμφανιστεί μπροστά μου ο κίνδυνος της ζωής, θα΄χω τα κότσια να τον αντιμετωπίσω ( “Do I have what it takes?” );

Έχω μέσα μου τη δύναμη εκείνη που χαρίστηκε στους θνητούς ως μόνη άμυνα έναντι του αμείλικτου νόμου της φύσης; Το μόνο πλανήτη που δίνει ελπίδα στον άνθρωπο να αντισταθεί σε ό,τι είναι υποτίθεται γραμμένο γιʼ αυτόν, την πρώτη δύναμη ατομικοποίησης κι ελέγχου της δικής μου μοίρας από μένα, από τους δικούς μου κόπους, τα δικά μου χέρια – ή ακόμα και τα δικά μου δόντια, αν χρειαστεί – έναντι όποιου σχεδίου έχει πλαστεί πίσω από μένα για μένα, προκαθορίζοντας – υποτίθεται – την ατομική μου μοίρα;

“Do I have what it takes?” είναι κι η ερώτηση για τον καθένα από μας σε σχέση με τον προσωπικό του χάρτη. Τι σημαίνει για τον καθένα από μας η θέση του Πλούτωνα στο χάρτη του; Όσοι ξεκινήσαμε με Πλούτωνα στην Παρθένο π.χ. φοβόμαστε ίσως τα λάθη, τις λεπτομέρειες, την ανεπάρκεια. Καθημερινά επιδιώκουμε να «προοδεύσουμε», να γίνουμε καλύτεροι σε ό,τι κάνουμε, να μη μας ξεφύγει καμία λεπτομέρεια υπό το φόβο της διάλυσης της ζωής μας.

About vassilis papadolias

Ο Βασίλης Παπαδολιάς, απόφοιτος της Mayo School of Astrology, ξεκίνησε να γράφει στην Ελλάδα στο χώρο του διαδικτύου. Συνεργάστηκε με δημοφιλείς ιστοσελίδες όπως το Myhoroscope.gr και το Astrology.gr. Έχει συγγράψει δέκα βιβλία αστρολογίας και εσωτερικής φιλοσοφίας, ενώ εκδίδει σε συνεργασία με έγκριτους συναδέλφους και το New Age Astrology Magazine. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και μέλος του ΔΣ της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Φίλοι Αστρολογίας Ελλάδος (2013), ενώ διατέλεσε και πρόεδρος της εταιρίας το 2015 και ταμίας το 2016. Είναι μέλος της ISAR και έχει συμμετοχές με άρθρα του στο περιοδικό της ένωσης, το ISAR Journal. Βασικά χαρακτηριστικά της αστρολογικής του προσέγγισης είναι η ψυχολογική παράμετρος και η αυτογνωσία, ενώ κατά καιρούς έχει εκλαϊκεύσει με επιτυχία και θέματα που αγγίζουν τη σχέση της αστρολογίας με τη μεταφυσική. Έχει ασχοληθεί εκτενώς και με την πολιτική αστρολογία κάνοντας σχετικές έρευνες για τα αποτελέσματα εκλογών ή τη σχέση των πλανητών με πολεμικές συγκρούσεις. Πραγματοποιεί τακτικά και κάθε χρόνο Μαθήματα Αστρολογίας, ενώ από το 2014 διατηρεί και τον εκδοτικό οίκο il-piccolo.gr.
This entry was posted in Άρθρα, Χωρίς κατηγορία and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s